Nyheder

April 2023

Efterår 2022

Forslag til CISUs generalforsamling


Netværket og en arbejdsgruppe under netværket er mødtes i løbet af 2022-2023 for at diskutere de næste skridt af fælles interesse. Senest er der blevet udviklet en indstilling til CISUs generalforsamling, som omhandler et forslag om forretningsudvikling, forstået som en indsats for finansiel ressourcemobilisering. Du kan finde forslaget under fanen 'Resourcer'.

Puljeanalyse - input til tekniske konsultationer i Udenrigsministeriet


En lang proces blev endelig afsluttet, hvor UM sammen en konsulent fik færdiggjort puljeanalysen, hvorunder især lønspørgsmålet blev behandlet. Netværkets repræsentanter kæmpede hårdt for at blive hørt og lykkedes også med at få væsentlige forhold i den oprindelige tekst ændret. 


10 April 2022

18. mar 2022

10. sept

2021

2. juni 2021

2021

APR

2021

MAR

2021

SEPT

2020

22

JUN

MAR-MAJ

Camilla Legendre stiller op til CISUs bestyrelse

Jeg har siddet i CISUs bestyrelse de sidste 2 år. Jeg blev valgt ind på et mandat, som handlede om at styrke løn og vilkår for små og mellemstore civilsamfundsorganisationer i CISU. Jeg har arbejdet både i CISUs bestyrelse - og udenfor CISUs bestyrelse i Netværket for Små og Mellemstore Civilsamfundsorganisationer (www.smcso.dk). I CISUs bestyrelse har jeg arbejdet aktivt for at styrke CISUs interessevaretagelse, både politisk og i forhold til at få udvidet fundraisings-platformen for CISUs medlemmer til at omfatte mere end Udenrigsministeriets puljer. I sammenhæng med interessevaretagelsen har jeg også haft fokus på at styrke CISUs eksterne kommunikation og dermed på, at CISU bliver mere tydelig i en samlet fortælling om det lille og mellemstore civilsamfund, og hvad vi kan.
Udenfor CISU-regi, men i dialog med CISU, har Netværket for Små Og Mellemstore Civilsamfundsorganisationer lavet politisk interessevaretagelse. Vi har haft dialog med Udviklingsordførerne og i september 2021 havde vi Udviklingsministeren på besøg, hvor Netværket fremlagde både en fortælling om, hvad små og mellemstore kan opnå, og de udfordringer, som vi oplever i forbindelse med løn og vilkår i puljerne. I sammenspil med andre tiltag ledte dette til at CISU fik forhandlet hjem, at det nu er muligt at søge om midler til frivilligkoordination og andre lønudgifter på dansk jord. Det samarbejde ønsker jeg at fortsætte.
Mange medlemsorganisationer er startet ud som frivillige organisationer. Nogle vælger at fortsætte ad den vej - og det er fint, men der skal også være mulighed for at nogle organisationer kan tiltrække og fastholde ansatte i små sekretariater. Det er vigtigt, fordi at kravene stiger både i forhold til at implementere større projekter men også i forhold til driften af en organisation.
Der er stadig meget at gøre for at sikre fagligheden - samt den økonomiske og organisatoriske bæredygtighed blandt organisationerne. Det vil jeg arbejde for i CISUs bestyrelse. I de kommende år vil jeg derfor fortsat have fokus på forbedringer af løn og mulighedsrum for CISUs medlemsorganisationer.

Verdens fattige skal ikke betale for ukrainske flygtninge i Danmark
Ukraine skal have hjælp, ja! Men ikke på bekostning af verdens fattige i det omfang, der klart lægges op til. Lige nu ønsker man at finansiere ukrainske flygtninge i Danmark med udviklingsbistanden. I dagligdagen må vi kæmpe hårdt for hver eneste bevilling. Statens puljer til ulandsbistand gennem CISU er allerede underfinansierede, hvad betyder at vi skal vente et år eller mere fra vi søger pengene til de kommer ud til os (det gælder bevillingerne over 1 million).


Det er allerede nu et voldsomt pres, som betyder at vi ikke kan klare flere beskæringer. Sammenholdt med en holdning til, at vi skal arbejde stort set gratis, er regeringen og flere andre partier vel i færd med at kvæle små civilsamfundsorganisationer.


Skæres der yderligere, er vi bange for, at mange små dedikerede og dygtige organisationer går under. En ting er en organisation, men en anden ting er de sårbare og udsatte mennesker, som ikke får anden hjælp end den fra os. Det er ikke rimeligt. Og Danmark kan gøre det bedre. Meget bedre!

Læs CISUs høringssvar her, som vi selvfølgelig står 100% bag.


Ministermøde i Ubuntuhuset

 

Udviklingsminister Flemming Mortensen besøgte Ubuntuhuset for at høre mere om det mangfoldige civilsamfund, vores seriøse arbejde for menneskerettigheder i Syd og ikke mindst devilkår hvorunder vi arbejder. Ministeren mødte det levende og engagerede arbejde som små og mellemstore civilsamfundsorganisationer gør i Syd og erklærede sin fulde opbakning og forståelse for de udfordringer, vi står i.

Vi takker for interessen og lydhørheden hos både udviklingsminister og Udenrigsministeriet og ser frem til mødet.

Pressemeddelelsen kan findes her


Udklip af ministerens tale til arrangementet kan ses her 

Dialogmøde i Ubuntuhuset

 

Netværket mødes, opsummerer og diskuterer næste skridt.

Udviklingsministeren takker ja til besøg i Ubuntuhuset

 

Udviklingsministeren har takket ja til at besøge os og høre om de vilkår de lille civilsamfund arbejder under, og hvad der kan gøres bedre.

TUG repræsentant i CISUs bestyrelse

 

Lisa Beckwith indtræder som suppleant i CISUs bestyrelse. Hun repræsenterer Tandsundhed Uden Grænser (TUG) og vil arbejde for bedre vilkår for små civilsamfundsorganisationer i CISU regi.

Møde med Udenrigsministeriet

 

1. marts: Repræsentanterne for netværket holder møde med Udenrigsministeriet. På dagsordenen er løn- og driftsmidler til små og mellemstore civilsamfund. Siden 2019 er der holdt jævnlige møder med kontoret for Humanitære Indsatser, Civilsamfund og Engagement.

Mange aktiviteter

 

25. september: Repræsentanterne for netværket Camilla Legendre og Anne Egelund har møde med Kontorchefen for Humanitære indsatser, civilsamfund og engagement. Mødet handler om de vilkår vi arbejder under i det lille civilsamfund. Camilla og Anne har også løbende møder med teamleder og fuldmægtig i samme kontor.


22. september: Anne og Camilla har møde med Christian Juhl fra Enhedslisten, hvor løn og drift er på dagsordenen.


19. september: Ved generalforsamlingen blev Camilla Legendre fra 100% for Børnene valgt ind i bestyrelsen for CISU med et massivt stemmeflertal. Her vil hun arbejde målrettet på at sætte lønspørgsmålet på dagsordenen, samt at arbejde for at CISU sætter sig mere i spil som politisk interessevaretagende organisation med fokus på medlemmernes interesse.


9. september: Interview med repræsentanterne for netværket i GlobalNyt med overskriften: Frivilligorganisationer mangler penge til drift https://globalnyt.dk/content/frivilligorganisationer-mangler-penge-til-drift


8. september har Camilla og Anne foretræde for Udviklingsgruppen under Udenrigsudvalget på Christiansborg. De præsenterer holdningspapiret (indsæt link).


2. september: Camilla og Anne har møde med Socialdemokratiet, hvor løn og drift er på dagsordenen.

Dialogmøde med CISU

 

22. juni: Dialogmøde med CISU for alle civilsamfundsorganisationerne i netværket. Dialogpapir drøftes med særlig fokus på lømmidler. CISUs ledelse udtrykker, at de ønsker at forstå det lille civilsamfunds udfordringer. Referat lægges ikke offentligt ud, men kan rekvireres ved anmodning til Anne på info@smcso.dk





Kontakt og besøg hos Udviklingsordførerne på Christiansborg

 

Repræsentanterne for netværket Anne Egelund fra Ubumi Prisons Initiative og Camilla Legendre fra 100% fra Børnene besøger løbende Udviklingsordførerne på Christiansborg. Camilla og Anne er i dialog med Enhedslisten, Socialdemokratiet, DF, de Radikale, Konservative og Venstre. Alle udtrykker forståelse og de fleste vilje til at følge op på de emner vi rejser – nemlig manglende midler til løn og drift for små organisationer.